بردهای صنعتی یکی از حیاتیترین اجزا در سیستمهای الکترونیکی و الکتریکی صنعتی هستند. بهطورکلی این بردها جهت کنترل و مدیریت فرآیندهای مختلف در محیطهای صنعتی طراحی شدهاند و نقش مهمی در بهبود کارایی و ایمنی این فرآیندها ایفا میکنند. این بردها در مقایسه با بردهای الکترونیکی معمولی که بیشتر برای پردازش و تقویت سیگنالهای کم قدرت استفاده میشوند، با جریانهای الکتریکی با قدرت بالا سروکار دارند.
بردهای صنعتی معمولا شامل مدارهای پیچیدهای هستند که برای انجام وظایف خاصی مانند کنترل موتور، مدیریت انرژی، نظارت بر سیستمها و ارتباطات صنعتی به کار میروند. این بردها باید در برابر شرایط سخت محیطی مانند دماهای بالا، رطوبت، گرد و غبار و ارتعاشات، مقاوم باشند.
به همین جهت این بردها معمولا از مواد و قطعات با کیفیت بالا ساخته میشوند تا بتوانند در شرایط سخت صنعتی به خوبی عمل کنند. بردهای صنعتی در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، نفت و گاز، تولید برق، صنایع غذایی و دارویی و بسیاری از صنایع دیگر کاربرد دارد.
در این مقاله خواهید خواند:
1- بخشهای مختلف برد صنعتی
الف) بخش تغذیه یا بخش پاور
ب) بخش کنترل
ج) بخش ورود و خروجی
د) سیمکشیها و سیمبندیها
2- اصول اولیه بررسی و عیبیابی بردهای صنعتی شامل
الف) یافتن قطعات سوخته در برد الکترونیکی
ب) بررسی مسیر ترکها و مسیرهای مسی
ج) سولفاته شدن کانکتورها و قلع سردی
3- رعایت ایمنی هنگام تعمیرات برد صنعتی
بخشهای مختلف برد صنعتی
به صورت کلی بردهای الکترونیکی صنعتی از بخشهای مشخص تشکیل شدهاند. چراکه سازندگان این بردها با در نظر گرفتن این استانداردها مانند بخش تغذیه، بخش کنترل، و بخشهای تخصصی این امکان را به مشتریان خود میدهند تا در صورت آسیب دیدگی بتواند با مراجعه به مراکز تعمیرات دستگاه خود را تعمیر کنند.
در ادامه به معرفی بخشهای اصلی بردهای صنعتی میپردازیم. این بخشها به صورت کلی عبارتند از:
• بخش تغذیه یا بخش پاور
بخش تغذیه بخش راه انداز بردهای صنعتی است. این بخش معمولا با دریافت ولتاژ شهری و تبدیل آن به جریان مستقیم، توان و ولتاژ قسمتهای مختلف برد را تامین میکند. در تعمیرات برد صنعتی اولین مرحله برای بررسی و عیبیابی برد الکترونیکی، بخش تغذیه آن است. مهمترین نکته در این مرحله آن است که آیا مسیر تغذیه سالم است یا خیر. برای مثال آیا فیوز آن سالم است و یا آیا رگولاتور آن دچار مشکل نشده باشد.
• بخش کنترل
این بخش در حکم مغز برد الکترونیکی است. در بردهای صنعتی ممکن است بیش از یک بخش کنترل داشته باشیم. این بخش از آیسی پردازنده و آیسی برنامه پذیر تشکیل شده است. در صورت روشن شدن ولی درست عمل نکردن دستگاه ممکن است بخش کنترل دستگاه آسیب دیده باشد.
باید در این بخش به بررسی تغذیه پردازنده (مانند بررسی اتصال کوتاه دو سر خازنهای تغذیه که در صورت اتصال کوتاه بودن آیسی دچار آسیب میشود.) یا بررسی متصل بودن مسیر ترکهای سیگنال پرداخت. در قدم دوم تعمیر بردهای صنعتی، گاهی لازم است برنامهی آیسی پردازنده چک شود تا از درستی آن مطمئن شویم.
برای تعمیر بردهای صنعتی، می توان از متخصصان شرکت راشامکاترونیک که با تسلط کامل بر تست همه قطعات اعم از آیسی های برنامه پذیر و قطعات سادهتر، توانایی یافتن قطعات خراب در کمترین زمان را دارند، بهره برد. همچنین متخصصان نرم افزار شرکت راشا مکاترونیک پارت با در اختیار داشتن انواع پروگرامرها نسبت به استخراج و بررسی برنامه انواع قطعات اقدام و باگهای ایجاد شده را برطرف می کنند، حتی در مواقعی که برنامه تراشه برنامه پذیر قفل باشد در صورت نیاز فرایند کرک آی سی (شکستن قفل آیسی) انجام میشود.
• بخش ورود و خروجی
یکی از مهمترین بخشها در بردهای صنعتی، بخش ورودی و خروجی است. بهطور کلی یک برد صنعتی یک ورودی مانند ولتاژ را دریافت میکند و با انجام یک سری عملیات، خروجی مورد نظر خود را تولید خواهد کرد. به همین جهت یکی از عمده مسئلهها در تعمیر بردهای صنعتی، اطمینان از درستی مسیر ورودی و خروجیها است. این مسئله میتواند با بررسی رسیدن ولتاژ یا سیگنالهای دیتا به این بخشها باشد که معمولا با استفاده از مولتی متر یا اسیلوسکوپ صورت میگیرد. درنهایت پس از شناسایی ایراد، باید مشخص شود که خرابی از سنسورها و قطعات است یا از برد الکترونیکی که بتوان با اتخاذ استراتژی مناسب ایراد را رفع کرد.
• سیمکشیها و سیمبندیها
گاهی جهت اتصال چند برد صنعتی و یا قسمتهای مختلف از یک برد صنعتی ، از سیمکشیهای مختلف استفاده میکنیم. این احتمال وجود دارد که این سیمها و کابلها به مرور زمان و در شرایط نامناسب دچار خرابی شده و یا قطع شوند. در نتیجه در فرآیند تعمیر بردهای صنعتی، بررسی این اتصالات یک مرحله اساسی به شمار میرود.
اصول اولیه بررسی و عیبیابی بردهای صنعتی
در تعمیرات بردهای صنعتی اصل مهم عیبیابی صحیح است. به طور کلی فرآیندهای تعمیر بردهای صنعتی، بسیار مشابه با تعمیرات بردهای الکترونیکی عادی است. به همین جهت پیشنهاد میشود جهت آشنایی با فرآیند کامل تعمیرات، ابتدا مقاله "تعمیرات برد الکترونیکی" را مطالعه بفرمایید. در بخش قبل با بخشهای کلی برد صنعتی آشنا شدیم. در این بخش چند راهکار برای یافتن عیب در بردهای صنعتی ارائه میکنیم.
• یافتن قطعات سوخته در برد الکترونیکی
ممکن است کار نکردن یک برد صنعتی به دلیل سوختن قطعات روی آن باشد. در اولین قدم برای تعمیر بردهای صنعتی، باید تمام سطوح برد به صورت چشمی بررسی شود تا از عدم وجود سیاهی و یا سوختگی روی برد مطمئن شویم . عمده مشکل بردهای صنعتی به این طریق قابل شناسایی است. قطعات در صورت سوختن یا آسیب دیدن ممکن است سیاه شوند یا تغییر رنگ بدهند، ممکن است به کلی از بین بروند و یا ممکن است روی آنها لک سیاه افتاده باشد که به آن به اصطلاح خال زدن میگویند.
برخی قطعات مانند خازن دچار تورم میشوند که به اصطلاح به آن باد کردن خازن میگویند که بررسی این مورد در تعمیرات برد صنعتی بسیار شایع است. پس از یافتن قطعه سوخته باید اقدام به جایگزینی آن با قطعه مناسب کرد. سعی کنید حتی الامکان با همان قطعه جایگزین کنید و در صورت عدم موجودی در بازار مشابهترین قطعه به آن از نظر اطلاعات فنی را بیابید. برای آشنایی بیشتر با خازن چیست مقاله مرتبط را در همین سایت مطالعه فرمایید.
شرکت راشا مکاترونیک پارت با در اختیار داشتن تیم بازرگانی خارجی با ارتباطات گسترده خارجی و ثبت شرکت در کشورهای غیر تحریمی بصورت مستمر در حال واردات قطعات اورجینال برای پروژه های متعدد خود بوده و همین مهم، مسیر تعمیرات تخصصی انواع بردهای صنعتی را تسهیل نموده است.
• بررسی مسیر ترکها و مسیرهای مسی
بررسی مسیر ترکها یکی دیگر از گامهای مهم در تعمیر بردهای صنعتی است. بسیار متداول است که به دلیل جریانکشی بالا در بردهای صنعتی، بعضی از ترکها دچار آسیب شده و قطع شود. در فرآیند تعمیر بردهای صنعتی باید این مسیر را بیابیم و آن را به کمک سیمهای مناسب مانند سیم روسی و یا ... اصلاح کنیم.
• سولفاته شدن کانکتورها و قلع سردی
ممکن است بخشی از کانکتورها و اتصالات به دلیل رطوبت بالا یا در مرور زمان سولفاته شوند. یعنی با تشکیل لایهای (معمولا سیاه رنگ) روی آن ها رسانایی آنها دچار ایراد شود. این عمل نیز در تعمیرات برد صنعتی بسیار شایع است. همچنین در صورت ایجاد رسوب یا اکسایش در قلع قطعات (قلع سردی) نیز ممکن است اتصال بین قطعات قطع شود. در این حالت برای رفع این مشکل باید قلع محل را جایگزین کرد.
رعایت ایمنی هنگام تعمیرات برد صنعتی
عمده بردهای صنعتی دارای اتصالات برقی با جریان بالا و ولتاژ بالا هستند. پس رعایت ایمنی هنگام کار تعمیر مانند استفاده از ابزار مناسب برای تعمیر، استفاده از پوشش مناسب و ایمنی مانند عینک، دستکش و یا ماسک هنگام کار با اشیا تیز یا بخارهای سمی ضروری است. همچنین باید به وجود نویز در برد الکترونیکی توجه شود تا از خرابی جلوگیری شود.
همچنین باید هنگام دست زدن به برد احتیاط لازم را رعایت کرد. چراکه از طرفی ممکن است به بدن فرد به دلیل شارژ بودن یک خازن و یا داشتن قطعات تیز آسیب برسد. و از طرفی ممکن است برد دارای قطعات حساسی باشد که هنگام برخورد دست، دچار آسیب شوند. باید دقت نمود حتما از شرایط آماده برای عیبیابی و تعمیر بردهای الکترونیکی اطمینان حاصل شود، جریان برق به درستی چک شود و از ابزار سالم برای عیبیابی استفاده شود.
لازم به ذکر است رعایت نظم در انجام کارهای تعمیرات از اصول اصلی این مهارت است. هر قطعه یا پیچی که باز میشود و یا سیمی که جدا میشود باید به صورت منظم در دسترس قرار بگیرد. در صورت گم شدن یا آسیب به این قطعات یا پیچها ممکن است تعمیرات به کلی ناممکن شود.
جمعبندی
تاکنون آموختیم بردهای صنعتی از چه بخشهایی تشکیل شدهاند و در صورت ایراد چگونه به عیبیابی آن بپردازیم. اما باید توجه کرد که تعمیرات بردهای الکترونیکی مخصوصا تعمیرات بردهای صنعتی نیاز به کسب آموزش و مهارت و تجربه دارد. فلذا میتوان در انجام این کار با صبر و حوصله پیش رفت و از مراجعه به شرکتهای مناسب برای انجام این تعمیرات یاری گرفت.
شرکت راشا مکاترونیک پارات دارای تیم مجرب تعمیرات تخصصی انواع بردهای صنعتی با تجربه بیش از 15 سال، شناخته شده در انواع صنایع راهبردی کشور، دارای زیرساخت مناسب تست و کنترل کیفیت و همچنین واردات مستقیم و مستمر قطعات در واحد بازرگانی خود آماده ارائه خدمات تعمیرات تخصصی انواع بردهای صنعتی با ارائه ضمانت تعمیرات می باشد